Hatay'da Ne Yenilir

Ekşi Aşı
Malzemeler:

500 gr bulgur
300 gr yağsız kıyma
1 küçük kuru soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çorba kaşığı un
Tuz, su

İç Harcı İçin:

500 gr orta yağlı kıyma
200 gr ceviz içi
1 kuru soğan
Kırmızı pul biber, karabiber, tuz

Suyu İçin:

4-5 diş sarımsak
1 kuru soğan
1 kg domates rendesi
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı şeker
1 çorba kaşığı domates salçası
Pul biber
1 çorba kaşığı nane, tuz,su



Yapılışı:

İç harcın hazırlanışı:

Kıymayı kavurun, daha sonra incecik doğranmış soğanları da ilave edip soğanların rengi değişene kadar kavurmaya devam edin. Biz çok fazla soğanlı sevmediğimiz için bu kadar soğan kullandım. Aslında soğan arzuya göre daha fazla konulabiliyor. Sonra pul biberini ve ince kıyılmış cevizleri de ekleyip biraz daha kavurup, ateşten alın, karabiberini serpip soğumaya bırakın. İç harcın bulunduğu kabı hafifçe eğerek yağların süzülmesini sağlayın. Yağını süzmezseniz oruklar pişme sırasında patlayabilir.

Dış harcın hazırlanması:

Büyük bir tepsiye bulguru dökün, üzerine salça, tuz ve 1 küçük soğanı doğrayın, bulgur ıslanacak şekilde biraz soğuk su ekleyip ıslatın. Bunu et makinesinden iki defa geçirin. Elinizi ıslatarak bulguru iyice yoğurun, unu da ilave ederek, kıvamını bulana kadar yoğurun. Kıvamını bulunca daha önceden rondoda iyice çektiğiniz yağsız kıymayı, yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya devam edin. Pürüzsüz macun gibi bir kıvama gelince olmuş demektir.

Bu harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, elinizde yuvarlayın. Sonra işaret parmağınızla resimdeki gibi incecik oyun,(aynı içli köftede yapıldığı şekilde) iç harcını koyun, elinizle çevire çevire açık kısmı kapatın. Daha sonra iki avucunuzun arasında oruğu birkaç sefer çevirerek düzgün bir şekil almasını sağlayın. Bu işlemleri yaparken elinizi ıslatmayı unutmayın. Bir de bu harçtan fındık veya fındıktan biraz büyükçe parçalar kopartıp avucunuzda yuvarlayarak minik köfteler yapın.


Bu köftelerin içine Antakya?da aslında içyağı, tuz ve nane karışımı ya da margarin tuz, nane karışımı koyarlar. Ama biz bu şekilde yemediğimiz için oruk (içli köfte)iç harcından hazırlıyoruz.

Suyunun Hazırlanması:

İnce doğradığınız soğan ve sarımsağı zeytinyağında hafifçe sarartın. Domates rendesini (ben kışın yaptığım için yazdan hazırladığım 1 kavanoz domates rendesini kullandım) ve salçayı ekleyin. Bir taşım kaynadıktan sonra suda ezdiğiniz unu ve nar ekşisini ilave edin. Yeteri kadar suyunu(4 su bardağı kadar), şekerini ve tuzunun koyun. Bir çorba gibi sulu olacaktır. Bu şekilde iyice kıvamını alıp lezzetlenene kadar kaynatın. Arzu ederseniz, sarımsak ve soğanı soteledikten sonra doğranmış havuç, kabak ekleyebilirsiniz.

Kaynamış olan suya hazırladığınız köfteleri atarak pişirin. Pişme esnasında tencerenin ağzını açık tutun. Köfteler piştiğinde, kuru nane serperek sıcak olarak servis yapın.

Hazırladığınız köfteler fazla olursa bir kısmını poşetleyip dondurucuda saklayabilirsiniz. Ben öyle yapıyorum. Daha sonra bu çorba suyunu hazırlayıp, dondurulmuş köfteleri çözdürmeden içine atarak pişirebilirsiniz.
Bu güzel lezzeti herkese tavsiye ederim. Köfteler oruktan (içli köfte) daha küçük olduğundan daha kolay yapılıyor. Yapacak olanlara kolay gelsin diyorum.

Afiyet olsun.
| | | | Daha Fazla |

ÜYELERİMİZİN FİRMALARI

  • BUSRE AYDINLATMA
  • Mavigen Dijital Ajans
  • BÖLGE ÇAĞRI GAZETESİ / İSKENDERUN/HATAY
  • HAS GAZ Antakya Organize Sanayi Bölgesi / HATAY
  • Romen VP Holding ve Emir Invest ortaklığı
  • UYGUNLAR İSTİKBAL
  • TUFAN DEMİR ÇELİK A.Ş.
  • ICG ULUSLARARASI KALİTE KONTROL GÖZETİM VE BELGELENDİRME A.Ş.
  • Kubilaylar
  • Gelişim İskenderun Hastanesi
  • Tamaş Otomotiv
  • MMK Metalurji
  • Health & Travel Services
  • ÖZEL DENTAKADEMİ AGIZ ve DİŞ SAGLIGI
  • İstanbul Dalış Egitim Merkezi ve Turizimi.
  • Cry -can Basınclı Kaplar
  • Farah Turizim
  • Orge Elektirik ve Taahüt
  • İCA Mobilya
  • Tayi Turizim
  • İSTANBUL Gümrükleme ve Müşavirlik
  • Bedir Turizim
  • Uysen Gurup
  • Avrasya Hospital
  • Hatay Medeniyetler Sofrası
  • Hatay Döner
  • Hedef Lojistik
  • Index
  • Pizza Bulls

Hatay'da Ne Yenilir

/  Hatay Medeniyetler Sofrasi Katkilariyla... Tümü